Ajankohtaista

Kokouskutsu

Keski-Suomen Parkinson-yhdistys ry:n syyskokous pidetään Sepänkeskuksessa, Kyllikinkatu 1, 40100 Jyväskylä.

Aika 26.10.2020 kello 15:00

Kokouksessa käsitellään sääntöjen 6 §:n määräämät asiat, mm. puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valinta.

Yhdistys tarjoaa pullakahvit.

Tervetuloa
Hallitus

Parkinsonliiton kursseja

Ajankohtaiset kurssihaut:

720 Musiikkipainotteinen voimavara-, rytmi ja liike -kurssi

liikehäiriösairaat ja läheiset 6.-8.11.2020, Kajaani. Haku päättyy 5.10.2020.


2520 Voimavaroja arkeen -yhteistyökurssi Neuroliiton kanssa

Dystoniaa, MS-tautia ja muita harvinaisia neurologisia sairauksia sairastavat. 6.-8.11.2020, Jyväskylä. Haku päättyy 5.10.2020.


2820 Palaset paikoilleen –kurssi


Alle 3 v Parkinsonin tautia sairastaneet ja läheiset. 24.-26.11.2020 ja 15.12.2020 Turku, Suvituuli. Haku päättyy 26.10.2020

Soveltavan liikunnan ratsastuskurssi

Soveltavan liikunnan erityisratsastuskurssi nuorille ja aikuisille. Kurssiin kuuluu kolme ratsastuskertaa ja siihen voi osallistua, vaikka ei olisi aikaisempaa kokemusta ratsastuksesta.

Ratsastukseen voi osallistua henkilöt, joilla olla esimerkiksi kehitys-, liikunta-, näkö- tai kuulovamma sekä autismin kirjon henkilöt. Tarvittaessa oma avustaja mukaan. 

Kurssi järjestetään Kortepohjan ratsutallilla maanantaisin aikavälillä 21.9.–5.10.2020. Valittavissa on kaksi eri ryhmää, joihin mahtuu 5 henkilöä per ryhmä.

ma klo 16.00–17.00 (1618)
ma klo17.30–18.30 (1620)

Hinta: 80 euroa / 3 kertaa, maksetaan ratsastustallille ensimmäisellä kerralla. 

Ilmoittautuminen sähköisen ilmoittautumisjärjestelmän kautta
 https://www.kuntapalvelut.fi/jyvaskyla/courses.php?l=fi#pos-1-3-19 tai soittamalla p. 014 266 4272.

Lisätietoja
Soveltavan liikunnan vastaava liikunnanohjaaja Heli Sohkanen,
p. 014 266 4272, heli.sohkanen[a]jyvaskyla.fi

Soveltava liikunta Jyväskylän kaupugin verkkosivuilla https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/soveltava

Ohjeistus kaupungin sisäliikuntapaikkojen käyttäjälle COVID-19-tartuntojen ehkäisemiseksi

Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, pysy kotona.

Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Kädet kannattaa pestä erityisesti, kun tulet ulkoa sisään, aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet noostänyt, yskinyt tai aivastanut.

Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.

Vältä kättelyä.

Älä koskettele silmiä, nenääsi tai suutasi, ellet ole pessyt käsiäsi.

Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat.
Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Muista pienet ryhäkoot. Noudata valtioneuvoston ohjeistusta henkilömäärista.

Pidä riittävä turvaväli niin pukuhuoneessa kuin liikuntatilassa.

Lähde: Jyväskylän kaupunki

Liikunta

Monitoimintatalolla jatkuu pelkkis ja boccia keskiviikkoisin 2.9. alken klo 11.30-13.30, lisätietoja liikuntavastaavilta Raimo Kiili p.044 542 4082 ja Matti Janhonen p.040 755 5335 sekä Kari Asikainen, puh. 040 470 6002.

Perjantaisin 4.9.alkaen klo 9.30 -11 pelkkis-ja boccia vuoro Vaajakosken liikuntahallilla, lisätietoja liikuntavastaavilta Raimo Kiili p.044 542 4082 ja Matti Janhonen p.040 755 5335 sekä Aila Leppänen, 040 716 7368. (Ailalta saat ovikoodin liikuntahalliin)

Pelkkishän muistuttaa tennistä, pallo on tennispalloa pehmeämpi ja siten hitaampi ja maila lyhytvartinen. Boccia on taasen kuin petanque, pallot ovat vaan pehmeämmät. Bocciaa voi pelata myös istualtaan.

Nämä omatoimiryhmät ovat maksuttomia eikä niissä ole Jyväskylän liikuntapalveluiden ohjaajaa paikalla. Omatoimiryhmiin ei tarvitse ilmoittautua.

Huom! Ota omat pelihanskat mukaan koronan takia!

Tanssiliikuntakerhon syyskausi 2020 alkaa ti 1.9. klo 14-15

Tiistaisin klo 14-15 on tarjolla tanssillista liikuntaa Jyväskylän tanssiopiston salilla, Vapaudenkatu 48-50, pohjakerros (käynti sisäpihan puolelta Väinönkadulta). Taksi kannattaa tilata seuraavasti: Jyväskylän tanssiopiston sali osoitteessa Vapaudenkatu 48 pohjakerros, ajo Väinönkadun puolelta.

Autoille maksullinen pysäköinti pihassa tai pysäköintitalossa Väinönkadulla. Salille on esteetön kulku myös rollaattorilla tai pyörätuolilla.

Aikaisempaa kokemusta tai tanssitaustaa ei tarvita. Pääasiassa toimitaan opettajan mallin mukaan ja ohjauksessa ilman paria. Tunnit sisältävät monenlaista musiikkia ja helppoja liikesarjoja, joita tehdään istuen tai seisten, oman kunnon mukaan. Harjoitellaan mm. liikkeen sujuvuutta, tasapainoa, koordinaatiota ja oman kehon asennon tuntemista.

Kerho on tarkoitettu Parkinsonin tautia sairastaville sekä heidän omaisille, läheisille, hoitajille, perheenjäsenille ja ystäville. Tunnit ovat maksuttomia.

Säännöllisenä sosiaalisena ja vertaistuellisena tapahtumana kerho vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin sekä parantaa liikkumista ja tasapainoa.On tutkimusnäyttöä siitä, että tanssi kohentaa oloa niin fyysisesti kuin emotionaalisesti. Parkinsonille tyypilliset oireet, kuten tasapaino-ongelmat, tärinä, raajojen jäykkyys, kasvojen ilmeiden puuttuminen helpottuvat musiikin ja tanssin vaikutuksesta.

Ohjaajana toimii Mirva Laine.

Lisätietoja kari.asikainen@me.com tai 0404706002

Liikuntaneuvontaa

Jyväskylän liikuntapalveluiden henkilökohtainen ja maksuton liikuntaneuvonta antaa ohjausta liikkumisen turvalliseen aloittamiseen. Se on tarkoitettu erityisesti terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta riittämättömästi liikkuville. Liikuntaneuvontaan ovat tervetulleita kaikenikäiset jyväskyläläiset.

Liikuntaneuvonnan ajanvarauksia otetaan vastaan 6.8.2020 alkaen tiistaisin klo 15.00-16.00 ja torstaisin klo 8.00-9.00 numerosta p. 014 266 4264.

https://www.jyvaskyla.fi/uutinen/2020-08-05_liikuntaneuvonta-vastaanottaa-asiakkaita-jalleen-68-alkaen

Tässä vielä linkki Jyväskylän liikuntapalveluiden sivuille, jossa mm. pitkäaikaissairaille soveltuvia ryhmiä

https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/liikkumaan-ohjatusti-ja-omatoimisesti/soveltava-liikunta/pitkaaikaissairaiden-ryhmat

Nyt on aika hakea ilmaiselle Rytmi-ja liike kurssille!

Parkinsonliitto järjestää Jyväskylässä Rytmi ja liike -kurssin 13.-15.10. Ilmainen kurssi on tarkoitettu omatoimisille liikehäiriösairaille ja läheisille. Viimeinen hakupäivä on 15.09.2020. 

Kurssin tavoitteena on etsiä motivaatiota itsehoitoon ja rohkaista kuntoutujia osallistumaan vertais- ja harrastustoimintaan alueillaan. Kurssilla harjoitellaan kehon, äänen ja mielen ilmaisua musiikin, liikkeen ja tanssin avulla yksilöllisesti sekä ryhmässä. Harjoitteiden lomassa jaetaan kokemuksia ja tuntemuksia näiden toimintojen hyödyistä ja vaikutuksista.

Kurssinumero:1320 

Kurssipaikka: Jyväskylän Tanssiopisto 

Kurssiaika: 13.10., 14.10. ja 15.10.2020

Kurssin kesto:4+8+5h

Kurssipäivinä tarjotaan lounas ja/tai päivällinen ja kahvi.

Yhteystiedot: p. 02 274 0418, kurssi(at)parkinson.fi

Haku kursseille sähköisellä hakemuksella:www.parkinson.fi/hakeutuminen

tai osoitteella:

Parkinsonliitto ry/kuntoutus

PL 905, 20101 TURKU

Lisätietoja saa myös Kari Asikaiselta p 040 470 6002

JYVÄSKYLÄN SEUDUN PARKINSON-KERHO

Syksyn ensimmäinen kerhotapaaminen on 28.9. maanantai klo 14.30-16.30. Kokoonnumme tutussa paikassa Sepänkeskuksessa.Vaihdellaan kesän kuulumiset ja myös OIVA- palvelukeskus esittäytyy


Seuraavat kerhokerrat: 26.10. ma, 30.11. ma ja 14.12. ma

Korona

Huom! Jokainen osallistuu kerhoon oman harkintansa mukaan ja omalla vastuulla.

Kerhossa on käsidesiä saatavilla ja käsienpesumahdollisuuus. Pyrimme järjestämään tuolit niin, että jää riittävät turvavälit.

Huom! Varaa sopiva kahviraha, 4e.

Älä tule kerhoon, jos sinulla on koronaan liittyviä oireita. Noudatamme viranomaisten suosituksia ja määräyksiä. Katso myös liiton antama ohjeistus, joka mukana liitteenä. 


Koronatilanteesta johtuen muutokset mahdollisia, seurataan tilannetta. Toivotaan parasta,että pääsemme yhteisten liikuntaharrastusten pariin sekä kerhotapaamisiin.

Parkinsonliiton ohjeita ryhmätapaamisiin korona aikana

KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ HYGIENIATURVAAN YHDISTYSTEN JA KERHOJEN RYHMÄKOKOONTUMISISSA

Kokoontumisten perusidea on lisätä hyvinvointia ja sen vuoksi toisten ihmisten tapaaminen on tärkeää. Ohjeita noudattamalla teemme kokoontumisista mielekkäämpiä kaikille!

Näillä ohjeilla ei estetä koronan tarttumista, mutta vähennetään sitä mahdollisuutta. Tavoitteena on saada kaikki ryhmässä olevat ymmärtämään perushygieniaohjeiden tärkeyden.

·        Älä mene kokoontumisiin, jos olet flunssainen!

·        Nyt ei kannata halailla ja kätellä kokoontumisen alussa, toiset eivät halua. Kannattaa pestä kädet tilaan tullessa, jos se on vain mahdollista. Noudattakaa 1-2 metrin turvavälejä mahdollisuuksien mukaan.

·        Korona tarttuu kaikkien limakalvojen kautta ihmiseen, myös silmistä. Sen vuoksi kannattaa olla koskettelematta silmiä ja kasvoja, jos et ole pessyt käsiäsi. Käsidesi kirveltää silmiä!

·        Kokoontumisen alussa on hyvä kerrata koronaohjeet, jolloin kaikki ovat tietoisia ja sitoutuneet noudattamaan ohjeita. Ohjeisiin vedoten voi muistuttaa, jos joku pärskii ilman suojausta. (Aivastus ilman suojausta, lähtee suusta 50–60 kilometriä tunnissa. Tutkimuksen mukaan bakteerit voivat lentää jopa kymmenen metrin päähän aivastajasta.)

·        Jos kokoontumiseen tulee flunssainen ihminen, kannattaa kysyä, että onko kyse allergiasta vai flunssasta. Jos hänet on koronatestattu, hän luultavimmin kertoo sen. Kaikki kokoontumisessa olevat kuitenkin miettivät flunssaisen ihmisen flunssaa.

·        Jos mahdollista, pyydä nuhaista käyttämään omaa kasvomaskia (kyse voi olla vain allergisesta nuhasta).

·        Olisiko kokoontumisen vastuuhenkilöillä hyvä olla muutama varamaski mukana? Kustannuskysymys!

·        Vessassa käynnin yhteydessä, tee huolellinen käsien pesu. Käytä kertakäyttöistä käsipyyhettä avatessasi oven käsien pesun jälkeen, silloin et ota uudelleen pöpöjä käsiisi.

·        Yhdistyksen ja kerhon kannattaa hankkia käsidesiä, jota käytetään koko ajan kun kosketellaan eri pintoja.

·        Aivastus voi tulla kellä vain, vaikkapa voimakkaista mausteista. Muista aivastaa joko kyynärtaipeeseen tai nenäliinaan. Käsiin aivastaessa pöpöt kulkeutuvat käsien kautta joka paikkaan.

·        Kokoontumistilan kannattaa olla iso, jolloin mukana olijat voivat levittäytyä isommalle alalle. Tämä ei käytännössä ole kuitenkaan kaikkialla mahdollista. Pohtikaa tarvittaessa yhdessä vaihtoehtoisia tapaamispaikkoja myös ulkotiloissa, esim. puistossa.

·        Kahvittelua kannattaa miettiä myöskin, onko tarpeellista ja onnistuuko niin, että omassa kahvikupissa ja ”pullassa” ei ole toisten jättämiä sormenjälkiä, käytetään tarjoiluihin ottimia. Onnistuuko kertakäyttöastioiden käyttäminen?

·        Kahvituksesta vastaavan kannattaa käyttää suojahanskoja ja maskia tarjoilua järjestäessään. Hän/he voivat jakaa tarjoamiset jokaiselle erikseen, jolloin turvavälit säilyvät ja ei tule jonotusta. Jos jokainen hakee itse tarjoamiset, muistuttakaa turvaväleistä ja ohjeistakaa jokaisen ottamaan oma servetti, jonka avulla ottaa vaikkapa kakkulapiosta kiinni.

·        On hyvä välttää koskemasta samoihin esineisiin. Jos jokainen tarvitsee esimerkiksi kynää, voidaan etukäteen sopia jokaisen tuovan omansa.

·        Jos pelaatte ulkopelejä, missä jaetaan samat välineet, on hyvä käyttää hanskoja (huom. hanskoihin kertyy käytössä samat bakteerit kuin käsiin, joten älä koske ne päällä kasvoihin). Esim. bocciaa pelatessa osallistujille voi jakaa pelin alussa omat hanskat, tai voidaan sopia, että jokainen tulee omat hanskat kädessä paikalle.

·        Kokoontumisen lopussa voi kysyä osallistujilta, onnistuiko kokoontumisen hygieniaohjeiden noudattaminen ja olisiko vielä jotain kehitettävää. Lopussa iso hymy ja kiitos, ei halataJ


Soitellaan!

K-S Parkinson-yhdistyksen hallituksesta soitetaan uusille jäsenille kesäkuussa.

Viime kuukaudet ovat olleet erittäin poikkeuksellista aikaa koronan takia myös järjestötoiminnassa. Yhdistyksemme hallitus on pohtinut asiaa etäkokouksessaan ja haluaisi kuulla myös jäseenistön mietteitä. Samalla voidaan käydä läpi myös yhdistysasioita.

Tämän vuoksi päätettiin tehdä puhelinkysely ja soittaa vuosina 2019-2020 liittyneille jäsenille. Kyselyt suoritetaan hallituksemme jäsenten toimesta kesäkuussa ja vastaukset kirjataan ylös ilman vastaajan henkilöllisyyttä. Yhteenveto kyselystä julkaistaan syksyn Topamiinissa.

Soittajat ovat K-S Parkinson-yhdistyksen jäseniä ja puhelu tulee jostan seuraavista numeroista 040 470 6002, 044 980 4940, 050 592 4503, 040 716 7368, 0400 640 717.

Alla oleviin kysymuksiin soittajat toivovat kommentteja:
- Miten sinun koronakevääsi on mennyt?
- Mitä haluaisit kysyä yhdistyksen toiminnasta?
- Millaisia asioita odotat yhdistykseltä?
- Onko Topamiini tuttu? Riittääkö sen nettiversio tai tilaisuudessa jaettu painotuote?
- Ovatko yhdistyksen nettisivut tuttuja?
- Vapaa sana.

Tarvittaessa lisätietoja antaa kyselyryhmän vetäjä Kari Asikainen, puh. 040 470 6002.

Virtuaalinen museokierros Keski-Suomen museoon

Hei!

Tässä linkki, joka vie Sinut uudistettuun Keski-Suomen museoon kierrokselle. Hyvää kertausta siellä jo käyneille ja mielenkiintoinen kierros niille, jotka eivät tuolla helmikuisella museokierroksella olleet mukana.

https://yle.fi/uutiset/3-11308238
Virtuaalikierros kestää n.25 min.

Mukavaa viikonloppua ja pysykäähän terveinä!

Yllättävä suru-uutinen


Yllättävä suru-uutinen uuden puheenjohtajamme Vesa Karvisen odottamattomasta menehtymisestä 18.3.2020 on otettu järkyttyneinä vastaan Keski-Suomen Parkinson-yhdistyksessä. Vesa ehti toimia yhdistyksemme jäsenenä joitakin vuosia.  Hänen puheenjohtajakautensa alkoi vasta kuluvan vuoden alusta. Vesa koettiin helposti lähestyttävänä ja humaanina persoonana. Erityisesti hänen elämänmyönteinen sanomansa huumorin ja naurun tärkeydestä otettiin ilolla vastaan.


Vesan muistoa kunnioittaen ja suruun osaa ottaen

Keski-Suomen Parkinson-yhdistyksen hallitus

NEUVONTAA JA APUA KORONAVIRUSTILANTEESSA

Tässä infoa ja muutamia tärkeitä Jyväskylän kaupungin puh.nroita:

Palvelut yli 70-vuotiaille koronan kotikaranteenin aikana

Ensisijaisesti pyydä apua läheisiltä tai omaisiltasi sekä hyödynnä kauppapalveluita. 
Kaupungin neuvontapuhelin p. 014 266 0550 ma-pe klo 8-18. Tietoa mm. kauppa-, apteekki- ja ateria-avusta. Samasta  numerosta saa myös apua perheille, joissa koronakaranteenin tai sairastumisten vuoksi tarvitaan apua kotiin.

Terveyspalveluiden neuvontanumero asukkaille

p. 014 266 0133 ma-pe klo 8 -16 (muina aikoina p. 116 177)

Valtakunnallinen terveyspalveluiden neuvontanumero:

p. 0295 535 535 ma-pe klo 8- 21 ja la klo 9-15

Tietoa koronaviruksesta ja palveluista, myös eri kielillä

www.jyvaskyla.fi/terveys/korona

Terveyden ja  hyvinvoinnin laitos THL

 thl.fi

Tee koronavirustaudin oirearvio verkossa 

www.omaolo.fi

Kaupungin puhelinvaihde

 p. 014 266 0000

Sosiaalipäivystys virka-ajan ulkopuolella

p. 014 266 0149

Kriisikeskus Mobile

 p. 014 266 7150 (24h/vrk)

Yleinen hätänumero 112

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 Hei!

Tässä Parkinsonliiton päivitetty tiedote koskien koronavirus-tilannetta


Päivitetty 16.3. klo 17.30. 

Koronavirus ei aiheuta Parkinsonliiton kohderyhmille eli liikehäiriösairauksia sairastaville sellaisia toimenpiteitä, jotka eroaisivat muuta väestöä koskevista yleisistä suojautumis- ja toimintaohjeista. Pitkäaikaissairaudet kuitenkin katsotaan riskiryhmään kuuluviksi ja ylimääräistä ja tarkoituksetonta oleskelua ihmisjoukoissa tulee siksi välttää. Kaikissa terveyteen ja sairaanhoitoon liittyvissä kysymyksissä on otettava yhteys hoitavaan lääkäriin.

Suomessa viranomaiset vastaavat koronavirukseen liittyvästä ohjeistuksesta ja tiedotuksesta. Tarvittavat tiedot toimintatavoista löytyvät Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n kotisivuilta osoitteesta www.thl.fi

Kannattaa myös seurata oman sairaanhoitopiirin suosituksia, jotka löytyvät jokaisen sairaanhoitopiirin nettisivuilta. Sairaanhoitopiirien sivuilta löytyvät myös yhteystiedot, miten toimia, jos epäilee koronatartuntaa itsellään - on erittäin tärkeää soittaa aina ennen hakeutumista vastaanotolle tai päivystykseen.

Koronaviruksen suhteen suositellaan noudattamaan normaalia flunssa-/influenssa-kauden ohjeistuksia eli:

  • vältä suuria väkimääriä
  • pidä huolta käsihygieniasta pesemällä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla ja käyttämällä käsidesiä
  • älä yski käsiisi vaan kyynärniveleen tai kainaloon
     

Tilaisuudet, kurssit ja muut kokoontumiset

Suomessa viranomaiset ilmoittivat 16.3. koronavirukseen liittyvien ohjeistuksien tiukentuvan siten, että tapaamiset rajoitetaan max 10 henkilöön. Parkinsonliitto toimii viranomaisten antamien suositusten mukaan ja täten kaikki tapahtumat, kuten Oodin tanssitapahtuma Helsingissä, Parkinsonliiton järjestämät ensitietopäivät ja jatkotietopäivät sekä sopeutumisvalmennuskurssit (paitsi verkkokurssit) perutaan toukokuun loppuun saakka. Lisäksi perumme toistaiseksi myös kaikki yhdistys- ja kerhokäynnit. Vaihtoehtoisia toteutustapoja, kuten tilaisuuksien siirtämistä verkkoon tai uuteen ajankohtaan, pohditaan. Niistä tiedotetaan erikseen.

Suosittellemme myös yhdistyksiä, kerhoja ja vertaistukirymiä perumaan kaikki kasvokkain tapahtuvat tapaamiset ja suosimaan etäyhteyksiä mahdollisuuksien mukaan.

Kaikki MTLH:n järjestämät tuetut lomat perutaan toukokuun loppuun saakka. MTLH on yhteydessä suoraan niihin asiakkaisiin, joiden loma peruuntuu.

Kesälle suunnitelluista tilaisuuksista tehdään päätös viranomaisten ohjeistusten mukaan ja niistä tiedotetaan myöhemmin. 

Koronaneuvontapuhelin

Koronaviruksesta on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja Hanna Mattila, hanna.mattila(at)parkinson.fi, 040 512 2352
viestintävastaava Emmi Nuppula, emmi.nuppula(at)parkinson.fi, 044 733 5921

  https://www.parkinson.fi/ajankohtaista/koronaviruksen-vaikutukset-paivitetty-163


Tämän Parkinsonliiton tiedotteen välitti Keski-Suomen Parkinson-yhdistys

Joutsan seudun Parkinson kerho haastaa ...

Me joutsalaiset olemme laiskoja käymään yhdistyksen ja toisten kerhojen menoissa. Olemme kuitenkin aika hyviä järjestämään toimintaa kerhomme jäsenille. Näihin viikoittaisiin toimintoihin olette naapurit etelästä, idästä ja pohjoisesta tervetulleita:

Maanantaisin hallikävely 12.00-13.00, keskiviikkoisin  kerho 13.00-15.00 ja kuntosali 17.00-18.00 sekä perjantaisin hyvän mielen karaoke.

Haastamme naapurimme toiminnalliseen iltapäivään keskiviikkona 4.3 tai 11.3. tai 18.3.2020.  Ohjelmaksi tarjoamme: Kokoontuminen Joutsan hyvinvointituvalla klo 11.00, Hartolan keilahalli 11.30-12.30. Hyvinvointitupa 13.00-15.00 puhallustikka ja skipBo päiväkahvin lomassa. Ravintola Curry King, lounas ja karaoke 15.00-17.00. Kuntosali 17.00-18.00. Tapahtumista ovat maksullisia keilailu, hallimaksu yht 70,00 eur sekä lounas noin 10,00 eur

Mikä ehdotetuista keskiviikoista sopisi, vastaus  Tapio Lankia, 050 371 6771 tai Pekka Kuitunen, 040 736 2065 tai sähköpostilla.

Hei!

Valitettavasti 11.3 ke Aivopäivä-tapahtuma peruttu!


Terveisin Mirja Antikainen

045 133  5035 Jyväskylän seudun Parkinson-kerho
Tänä vuonna aivoviikon teemana on Vaali aivojasi.
"Teemalla halutaan muistuttaa, että aivoterveydestä huolehtiminen kannattaa aina; niin nuorena kuin vanhana, terveenä ja sairastuneena. Kun aivojen terveyttä vaalii, on riski sairastua moniin neurologisiin sairauksiin pienempi." 
(NV-neurologiset vammaisjärjestöt).Aivot ja ikääntyminen - Vaali aivojasi läpi elämän keskiviikko 11.3.2020 kello 14:00-18:00

Paikka: Jyväskylän yliopisto, Agora/Auditorio 2, Ahlmaninkatu 2 Jyväskylä (Mattilanniemi)

Kansainvälisen aivoviikon kunniaksi Jyväskylän monitieteinen aivotutkimuskeskus järjestää kaiken kansan aivoiltapäivän teemalla "Aivot ja ikääntyminen- Vaali aivojasi läpi elämän". Tilaisuuden tarkoituksena on tuoda tutkimusta tutuksi sekä havahduttaa ihmisiä miettimään aivojensa hyvinvointia.

Ohjelmassa mm:
14:00 Tilaisuuden avaus, Aivotutkimuskeskuksen johtaja, yliopsitotutkija Tiina Parviainen JYU

14:10 Mielenterveys, kognitiivinen terveys ja aivot, yliopistonlehtori Tuija Aro Psykologian laitos JYU
Tuntuuko, että ahdistuneena asiat eivät jää mieleen ja surullisena ajatus ei luista? Mitä tutkimus kertoo psyykkisten häiriöiden yhteydestä kognitiivisiin toimintoihin?

14:40 Liikunnallinen harjoittelu ja ikääntyvät aivot - miten liikunta pitää aivomme nuorena? Dosentti Simon Walker (LiT) liikuntatieteellinen tiedekunta JYU
Miten liikunta vaikuttaa aivorakenteeseen sekä toimintaamme? Voiko liikunta hidastaa aivojen ikääntyntymistä?

15:10 Parkinsonin tauti ja syväaivostimulaatio-hoito (DBS), Kokemuspuhuja Mirja Antikainen
Parkinsonin tauti on parantumaton, etenevä neurologinen sairaus, jonka oireita voidaan lääkityksellä lieventää. Taudin edetessä saattaa olla, ettei lääke- tai muista hoidoista saada riittävää hyötyä ja olotila vaihtelee päivän mittaan suuresti. Silloin kysymykseen voi tulla syväaivostimulaatio eli DBS-hoito, jossa aivoja stimuloidaan sähköisesti elektrodien avulla. Parhaimmillaan se parantaan merkittävästi elämänlaatua ja toimintakykyä.

15:40 Kahvitauko

Neurologiset vammaisjärjestöt ja aivotutkimusta hyödyntävät yhteisöt esittäytyvät aulassa. Mahdollisuus osallistua Meg-laboratoriokierrokseen aivotutkimuskeskuksella. 

16:20 Muisti ja uni Yliopistotutkija Miriam Nokia (FT, dos.), JYU
Uni on tärkeää aivojen, mielen ja koko kehon hyvinvoinnin kannalta. Miten kokemusten järjestyminen ja tallentuminen pitkäkestoiseen muistiin tapahtuu unen aikana?

16:50 Ravitsemus, sydänterveys ja aivot elämänkaaressa Dosentti Haapala Eero (FT) Liikuntatieteellinen tiedekunta, JYU
Miten ruokavalio vaikuttaa aivoihin ja onko olemassa aivoruokaa? Miksi sydämen ja verenkiertoelimistön hyvinvointi on tärkeää myös aivoille?

17:20 Suoliston hyvinvointi ja aivot: suolen ja suolistomikrobien merkitys aivojen ja mielenterveydelle  Sanna Lensu (FT) Liikuntatieteellinen tiedekunta, JYU
Sanonta kuuluu: "sielu asuu suolessa", mutta onko näin? Tutkimuksen näkökulmia aivojen, suoliston ja suolistomikrobien välisistä yhteyksistä ja elintapojen merkityksestä näiden yhteyksien toimintaan.

17:50 Päätössanat

Mukana paikalliset neurologiset vammaisjärjestöt: Keski-Suomen Muistiyhdistys ry, Apetta aivoille - avaimia aivo terveyteen -hanke, Keski-Suomen Parkinson -yhdistys ry, Keski-Suomen aivovamma yhdistys ry,  Keski-Suomen Neuroyhdistys ry, Keski-Suomen Epilepsiayhdistys ry ja Keski-Suomen aivohalvaus- ja afasiayhdistys ry.


Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Huomioithan, että tilaisuudessa ei ole yleisavustajia.

Tervetuloa!
Jyväskylän yliopisto                    NV - neurologiset vammaisjärjestöt                      CIBR

Lisätietoja:
Mari Tuppurainen                                                           
Projektisuunnittelija/ Monitieteellinen Aivotukimuskeskus
mari.s.j.tuppurainen(at)jyu.fi

Sanna-Kaisa Huhtala
Muistiliitto ry / Väli-Suomen aluetoimisto
sanna-kaisa.huhtala(at)muistiliitto.fiParkinsonliiton Vuoden Liikuttajaksi 2019 Kari Asikainen

Parkinsonliiton hallitus on valinnut Vuoden Liikuttajaksi 2019 Keski-Suomen Parkinson-yhdistyksen varapuheenjohtaja Kari Asikaisen. Perusteluissa mainitaan mm., että Kari tulee toimeen kaikkien ihmisten kanssa, on toiset huomioiva, auttavainen ja omaa pedagokista pelisilmää ihmisten liikuttamiseksi. Kari on käynnistänyt mm. tanssiliikuntatoiminnan yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa.

PERUUTETTU / Toistaiseksi

Hei

Parkkisten tanssiliikuntakerho jatkuu 14.1.2020 kello 14:00-15:00

Jyväskylän tanssiopiston salilla, Vapaudenkatu 48. 

Terveisin Kari Asikainen 

Kartoitetaan halukkaita retkelle 7.4.2020 Helsinkiin, Oodi-kirjastoon Parkinsonliiton järjestämään Tanssihaaste 2020 tapahtumaan. Katso tarkemmin https://ksparkkis.parkinson.fi/yhdistys/tapahtumat/

Ilmaise halukkuutesi ja kysymyksesi Kari Asikaiselle p. 040 470 6002 tai

PERUUTETTU TOistaiseksi / Kuntosalivuoro Monitoimitalolla maanantaisin kello 13 - 14

Olemme saaneet kuntosalivuoron Monitoimitalolle maanantaisin klo 13-14. 

Sisäänmeno on Rautpohjankadun puoleisesta ovesta, vahtimestarit ottavat maksun vastaan ja antavat rannekkeen. Seinällä on taulu, joka kertoo numerot naisten ja miesten pukukopeille, joissa voi vaihtaa sisävarustuksen ja jättää ulkovaatteet ja -kengät harjoittelun ajajksi. Mitään arvotavaraa ei sovi jättää taskuihin. 

Pukukopeista siirrytään kierreportaita pitkin (myös hissi käytössä) kerrosta alemmaksi ja ranneke aukaisee portin kuntosaliin. Pyörätuolin käyttäjillä on oltava avustaja  mukana. 

Kassissa on hyvä olla juotavaa, vähän syötävää ja muistiinpanovälineet. 

Kuntosaliharjoittelu vahvistaa tukirankoja, ennenkaikkea jalkoja, joista meillä parkkiksilla tahtoo voimat huveta. Laitevalinnoilla voidaan kohdentaa eri lihasryhmien vahvistamista. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, painottaa Heli Sohkanen.

Maksut:                aikuiset       eläkeläiset

Kertamaksu         5e               4e

Sarjalippu x 10    40e             32e

Seniorikortti 1v                       75e

Salivuorot:

ma 20.1.2020    Heli Sohkanen opastaa
ma 27.1.2020    Heli Sohkanen opastaa, HUOM! poikkeusaika 13:20 - 14:20
ma 3.2.2020      TAUKO, klo 14.30 helmikuun kk-tapaaminen
ma 10.2.2020    Heli Sohkanen opastaa
ma 17.2.2020    Heli Sohkanen opastaa tarvittaessa
ma 24.2.2020    Heli Sohkanen opastaa tarvittaessa
ma 2.3.2020      TAUKO, klo 14.30 maaliskuun kk-tapaaminen
ma 9.3.2020
ma 16.3.2020
ma 23.3.2020
ma 30.3.2020
ma 6.4.2020    TAUKO, klo 14.30 huhtikuun kk-tapaaminen
ma 13.4.2020  TAUKO, 2. pääsiäispäivä
ma 20.4.2020
ma 27.4.2020
ma 4.5.2020  TAUKO, klo 14.30 toukokuun kk-tapaaminen

Kuntosalilla voi käydä pitkin kesää maanantaisin klo13-14. Tietoon tulevista tauoista ilmoitetaan kotisivuilla kalenteriosiossa.

Ei tarvitse ilmoittautua, vaan tavataan salilla,

Liikuntavastaavat Rami ja Matti

Jyväskylän kaupungin soveltavan liikunnan tapahtumia

PERUUTETTU TOISTAISEKSI / 4.-25.3.2020 Lajikokeilu/Judo, Monitoimitalon painisali ke 16.00-17.00

Ryhmä on erityistä tukea tarvitseville nuorille ja aikuisille. Neljän kerran lajikokeilun ohjaa judoseuran ohjaajat. Paljon tukea tarvitsevat oman avustajan kanssa.

Lisätietoja tapahtumista ja ryhmistä

Heli Sohkanen, p. 014 266 4272, 050 381 9560, heli.sohkanen@jyväskyla.fi

PERUUTETTU TOISTAISEKSI / Mahdollisuus tutustua ohjatusti JKL Graniitin kuntosaliin

Ajankohta:  tiistai 17.3.2020 kello 12:00
Osoite:       Pohjanlahdentie 12, 40520 Jyväskylä

Halukkaat ilmoittautukaa Helille.

Ystävällisin terveisin
Heli Sohkanen

Vastaava liikunnanohjaaja, soveltava liikunta
Terveyttä ja hyvinvointia edistävät liikuntapalvelut

014- 2664 272, 050-3819560
heli.sohkanen@jyvaskyla.fi